VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala
 

Nedräkningen har börjat för Volkswagens elbilsoffensiv

Publicerad 2017-09-12, 09:36

  • Elbilsoffensiv: I.D. och I.D. CROZZ lanseras 2020, I.D. BUZZ år 2022
  • Volkswagen-chefen Herbert Diess: "Märket Volkswagen kommer att investera 6 miljarder euro i elektrisk mobilitet de närmaste fem åren
  • Världspremiär på Frankfurtsalongen – Volkswagen presenterar I.D. CROZZ II

Wolfsburg/Frankfurt, 11 september 2017. Nu har nedräkningen för ett verkligt genombrott inom den eldrivna mobiliteten börjat. År 2020 kommer att bli en vändpunkt. Volkswagen bedriver ett målmedvetet och framåtsträvande arbete för den nya eran genom att utveckla en ny generation av innovativa elbilar – den banbrytande ”I.D.”-familjen.

− Märket Volkswagen kommer att investera 6 miljarder euro i elektrisk mobilitet de närmaste fem åren. Vår uppgift är att göra modern teknik tillgänglig för många människor. Det här är särskilt viktigt i tider av teknisk omvandling. En sak är tydlig: Framtidens Golf måste än en gång vara folkets bil! sade Volkswagen-chefen Herbert Diess under Volkswagen Group Night som arrangerades på måndagskvällen, dagen före öppnandet av årets internationella bilsalong i Frankfurt (IAA), 12-24 september.
Nu tillkännages fler lanseringsdatum för Volkswagens nya utsläppsfria modeller. Det hela tar sin början 2020, först ut blir kompakta och visionära I.D. – en fyrdörrarsmodell med stor baklucka. Nu har tidsplanen släppts även för nästa medlem i I.D.-familjen, närmare bestämt I.D. CROZZ – en fyrhjulsdriven, utsläppsfri SUV som också den kommer att marknadslanseras år 2020. På bilsalongen i Frankfurt presenterar Volkswagen en mer avancerad och visuellt ännu vassare version av denna konceptbil – ”I.D. CROZZ II”.
I augusti i år (i Pebble Beach, Kalifornien) tillkännagav Volkswagen och Volkswagen Commercial Vehicles dessutom att utsläppsfria I.D. BUZZ – som är en nytolkning av den legendariska ”Folkabussen” – kommer att släppas på marknaden 2022.

Ny gemensam plattform med helelektrisk arkitektur

Alla I.D.-konceptbilar delar den nya gemensamma, helelektriska plattformen och präglas också av Volkswagens formspråk för det eldrivna modellutbudet. Andra gemensamma drag är till exempel en räckvidd på 500 till 600 km, det lounge-liknande utrymmeskonceptet ”Open Space”, de digitaliserade displayerna och reglagen liksom implementeringen av ett helautomatiskt, alternativt körläge – ”I.D. Pilot”.

1 miljon I.D.-modeller/år från och med 2025

År 2025 kommer Volkswagen-koncernen att ha lanserat fler än 30 nya elbilsmodeller. I.D., I.D. BUZZ och I.D. CROZZ är tre av de viktigaste högvolymsmodellerna i Volkswagens elbilsoffensiv. Herbert Diess förklarar:– Redan 2020, alltså det första året för vår elbilssatsning, siktar vi på att sälja 100 000 helt eldrivna Volkswagen-bilar. Men det är bara början. När vi kommer till 2025 visar våra prognoser att försäljningen av I.D.-modeller kan ha kommit att tiodubblas till 1 miljon exemplar/år.

Parallella drivsystem

– Före, och parallellt med, vår elbilssatsning, måste den globala infrastrukturen för laddning förbättras ytterligare. Anledningen är att elbilen kommer att få en extremt snabb tillväxt i början av det nya decenniet, fortsätter Herbert Diess.
Han betonar att de kommande utsläppsfria modellerna blir ett tillskott i utbudet – de kommer således inte att ersätta några av dagens modeller:– Under en lång övergångsfas kommer många olika drivsystem att leva sida vid sida av varandra – förutom de helelektriskt drivna modellerna, alltså även våra allt effektivare hybrid-, bensin-, diesel-, och fordonsgasdrivna bilar.

Premiärer runt om i världen för I.D.

Sedan 2016 har Volkswagen gett en försmak av hur den nya generationen av utsläppsfria modeller kan komma att se ut. Den första konceptbilen i I.D.-familjen visades upp på 2016 års upplaga av den internationella bilsalongen i Paris.
I början av 2017 premiärvisades konceptbilen I.D. BUZZ på North American International Auto Show i Detroit. I mitten av augusti i år, vid Pebble Beach Concours d’Elegance i California, lät Volkswagen och Volkswagen Commercial Vehicles täckelset falla för den nya generationens ”Folkabuss” – komplett med surfingutrustning på taket.
I april presenterade företaget sin tredje I.D.-modell för året – SUV-konceptet I.D. CROZZ. Evenemanget gick av stapeln i Shanghai. Med I.D. CROZZ II är det nu alltså dags för en ännu mer serielik version av Volkswagens utsläppsfria SUV-koncept.

Världspremiär för I.D. CROZZ II – vidareutveckling av konceptbilen

Med sin modifierade design, sin nya lack (”Hibiscus Red Metallic”) och sin omgjorda interiör visar ”I.D. CROZZ II” nu fram sin SUV-karaktär ännu tydligare. Grundkonceptet – en crossover mellan en SUV och en fyrhjulsdriven coupé – har finslipats ytterligare utseendemässigt.
Dessutom bjuder I.D. CROZZ II på nya finesser, som en interaktiv röststyrning som kan användas för att öppna och stänga dörrarna liksom för att aktivera det helautomatiska ”I.D. Pilot”-läget.
Denna den senaste versionen av I.D. CROZZ är också en sportig, interaktiv och utsläppsfri SUV med en elektrisk 4MOTION-fyrhjulsdrift som imponerar lika mycket i stan som i terrängen och i krävande väderförhållanden. Det normala är att bilen drivs på bakaxeln. Men så snart kördynamiken kräver det, fördelar en ”elektronisk kardanaxel” motorkraften mellan de bägge axlarna på bråkdelar av en sekund.
I.D. CROZZ II har en topphastighet på 180 km/h och en räckvidd på upp till 500 kilometer (enligt NEDC-körcykeln) mellan laddningarna.
Litiumjonbatteriet har en kapacitet på 83 kWh och sitter placerat under golvet. Det här frigör utrymme, sänker bilens tyngdpunkt till sportbilsnivå och skapar en idealisk viktfördelning. Samma sak gäller de båda elmotorerna. Tillsammans utvecklar dessa motorer, som driver var sin axel, en effekt på 306 hk (225 kW). Den kompakta elmotorn på bakaxeln är på 204 hk (150 kW) medan koaxialdrivningen fram levererar 102 hk (75 kW).
Mer detaljerad information om I.D. CROZZ II finns i bifogad PDF.

Nyckelfakta i punktform – I.D., I.D. BUZZ och I.D. CROZZ II
I.D.-familjen − Volkswagens kommande utbud av utsläppsfria bilar

  • I.D.-familjen bygger på en ny elbilplattform och präglas av Volkswagens unika elbilsdesign: 
  • Det är den nya helelektriska plattformen som bildar grund för I.D.-familjen. 
  • Tre modeller när I.D.-familjen lanseras: I.D., I.D. CROZZ och I.D. BUZZ. Räckvidd: 500 till 600 km. 
  • I.D. är den första kompakta Volkswagen-modell som är baserad på den nya, helelektriska plattformen: Denna kompaktbil lanseras som en halvkombi våren 2020. 
  • I.D. CROZZ är en crossover mellan en SUV och en coupé. Denna progressiva SUV börjar serietillverkas 2020. 
  • I.D. BUZZ är den första, självkörande, utsläppsfria familjebussen: Fr.o.m. 2022 kommer denna mångsidiga ”Folkabuss” att skriva historia.

I.D. för år 2020 − nästa utsläppsfria kompaktbil från Volkswagen

  • Världspremiär för konceptbilen på bilsalongen i Paris:
  • Volkswagen premiärvisade I.D. concept i slutet av 2016. 
  • Bakhjulsdriven med motor på bakaxeln: Elmotorn har en effekt på 170 hk. Räckvidd: upp till 600 km 
  • Interiörkonceptet ”Open Space”: Helt nytt utrymmeskoncept med lounge-karaktär. 
  • Volkswagen lanserar två kompaktbilsserier 2020: I.D. kommer att lanseras parallellt med storsäljaren Golf. 
  • Konkreta framtidsplaner för det helautomatiska körläget: Med början 2025, kommer I.D. kunna att köra helautomatiskt i läget ”'I.D. Pilot”.

I.D. CROZZ för år 2020 − Volkswagens utsläppsfria SUV

  • Världspremiär för konceptbilen på Auto Shanghai: Volkswagen premiärvisade I.D. CROZZ i april 2017. 
  • Premiär för den nya, uppdaterade versionen på IAA: I september 2017 ger I.D. CROZZ II en försmak av den framtida serietillverkade modellen. 
  • Med räckvidd som en bensindriven bil: Två elmotorer med en systemeffekt på 306 hk. Räckvidd: upp till 500 km 
  • CleanAir system ger bättre luftkvalitet i bilen än utanför: Ventilationssystem som ger optimal luftkvalitet ombord. 
  • Ny generation 4MOTION: 4MOTION elektrisk fyrhjulsdrift med ”elektrisk kardanaxel”.

I.D. BUZZ − Utsläppsfri ”Folkabuss” från Volkswagen och Volkswagen Commercial Vehicles

  • Konceptbil som gjorde debut på NAIAS i Detroit: Volkswagen premiärvisade I.D. BUZZ i april 2017. 
  • En kultbil för den nya eran: I.D. BUZZ framtidssäkrar den legendariska Folkabuss-känslan. Räckvidd i klass med dagens bensindrivna bilar. Systemeffekt: 374 hk. 
  • Räckvidd: upp till 600 km 
  • Två bagageutrymmen, maximal flexibilitet: I.D. BUZZ är ett utrymmesfenomen som bjuder plats för upp till åtta personer. 
  • Tar sig smidigt fram på alla underlag tack vare 4MOTION: 4MOTION elektrisk fyrhjulsdrift med två elmotorer och ”elektrisk kardanaxel”.

Är du journalist och önskar ytterligare information? Kontakta då Marcus Thomasfolk, Informationschef, 08-553 867 97 eller 070-35 896 57, marcus.thomasfolk@volkswagen.se

Facebook: www.facebook.com/VolkswagenSverige, Twitter: http://twitter.com/VWSverige, YouTube: www.youtube.com/user/VolkswagenSverige, Instagram: www.instagram.com/volkswagensverige

År 2016 levererade Volkswagen 5 987 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2016 totalt 57 832 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,5 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, Tiguan, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Kvalitetspolicy

Wahlstedts Bil AB marknadsför och erbjuder produkter och tjänster för mobilitet som står för tradition, nytänkande och kvalitet. 

Vi har som målsättning att utveckla och bibehålla kvaliteten på en sådan nivå att den av kunder, leverantörer och andra intressenter uppfattas som marknadens bästa.
 

Detta uppnår vi genom att:
 

- Leverera en skräddarsydd lösning i rätt tid, och därigenom möter kundens förväntningar samtidigt som vi ständigt utvecklar och förbättrar våra tjänster och anpassar dem för att upprätthålla hög kvalité. 
- Utveckla medarbetarnas kompetens och engagemang för att säkerställa hög kvalitetsmedvetenhet och förmåga att se ett helhetsperspektiv. 
- Säkerställa att mandat och befogenheter tillsammans med ansvar delegeras ut på ett anpassat sätt till den enskilde medarbetaren, så att denne kan ta ett personligt ansvar för utförda arbeten och tjänster.  
- Fortlöpande förbättra våra processer genom att utarbeta konkreta mål och handlingsplaner samt regelbundet följa upp verksamheten. 
- Ställa relevanta kvalitetskrav på våra leverantörer.
- Följa gällande lag- och standardkrav som gäller för verksamheten och våra intressenter.

Motala 28 april 2022, Mauritz Wahlstedt, VD

VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala

Besöksadress: Vintergatan 16-17, 591 32 Motala  |  Postadress:  Box 234, 591 23 Motala  |  Tel: 0141-21 60 30  |  Fax: 0141-21 96 50  |  E-post: wahlstedtsbil@wahlstedtsbil.se
Vi reserverar oss  för ev. felskrivningar.