VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala
 

Frankfurtsalongen: Audi Aicon – autonomt på väg mot framtiden

Publicerad 2017-09-15, 09:13

  • Audi vision nivå 5
  • Revolutionär design 
  • Helt eldriven med upp till 800 kilometers räckvidd

Med designstudien Audi Aicon visar märket med  de fyra ringarna upp en autonom Audi för framtiden –  utan varken ratt eller pedaler. Som designkoncept visar den fyrsitsiga studien prov på både den exteriöra och interiöra designen för nästa årtionden. Teknikstudien förenar innovationer i drivlina, chassi, digitalisering och hållbarhet. Audi Aicon är konstruerad för ren eldrift och beräknas kunna köras mellan 700 och 800 km på en enda laddning.

Som mobilitetskoncept visar Audi Aicon på en vision för morgondagen, där känslan av lyxig förstaklass kombinerats med en transportlösning som varken behöver ratt eller pedaler men ändå kan erbjuda all komfort i form av modern kommunikationsteknik och utmärkt ergonomi.
Audi Aicon är den direkta motsatsen till en robottaxi, som reducerats till ren funktion. Audi Aicon är istället en sneak peak på morgondagens prestigebil som skall uppfylla kraven från de mest kräsna kunderna.

Spektakulär exteriör

Audi Aicon är spektakulär från varje vinkel. Bara storleken – med en längd på 5,444 mm, bredd på 2,100 mm och höjd på 1,506 mm – placerar den i det övre toppsegmentet i D-klassen. Hjulbasen mäter 3,470 mm, vilket är 240 mm mer än den långa versionen av nya Audi A8.
De stora glasytorna fram och bak liksom de konvexa sidofönstren ger en ljus och rymlig interiör. De utställda hjulhusen understryker Audi’s quattro DNA, medan de gigantiska 26-tumshjulen bidrar till bilens spektakulära exteriör. Liksom i Audi e-tron Sportback concept, är fronten i Aicon en inverterad sexkantig Singleframe, en typisk design för den kommande generationen elbilar från Audi. Den skarpt sluttande siluetten skapar känslan av en sportbil.

LED-teknik som förmedlar information och känslor

Fram- och bakpartiet saknar vanliga strålkastare. Istället finns helt digitala skärmytor som består av hundratals triangelformade pixelsegment. Runt Singleframe-grillen finns stora ljusfält, i vilka – liksom i bakpartiet – mer än 600 3D- pixlar är arrangerade. De stora ytorna och höga pixelantalet möjliggör visuella animationer i alla färger. Audi Aicon är därmed inte bunden till en statisk design av dagsljusen, utan kan snarare anpassa dem till trafiksituationen och sina passagerare. Möjligheten att skräddarsy dem är obegränsade, t.ex.finns det element till höger och vänster om grillen som kan utformas till ögon med pupiller som expanderas alternativt förminskas för en aggressivare look. Om bilen upptäcker förbipasserande eller andra fordon, tar den ögonkontakt med dem och följer dem med sina ögon.
Audi Aicon kan även använda sig av animationer på sina skärmytor för att varna gående eller cyklister för farliga situationer. Dessutom kan olika körlägen som platooning, citytrafik eller körning i gånghastighet visualiseras. Horisontella ljusränder löper från nedifrån och uppåt när bilen accelererar och i motsatt riktning när den bromsar, samtidigt som hastigheten ökar eller minskar synkroniserat med bilen. Framtida bilar kommer att kunna kommunicera ännu mer via ljus. Audi Aicon använder sig av projektormoduler för att belysa vägen och omgivningen och projicerar signaler på marken. Det gör det möjligt att varna och informera andra trafikanter.
En sak som framtidens självkörande bilar definitivt inte behöver är strålkastare med lång räckvidd. Audi Aicon’s laser- och radarsensorsystem ser tillräckligt, även i mörker och kan själv hitta vägen och upptäcka eventuella hinder i god tid. Passagerarna kan under tiden använda sig av tjänster från myAudi eller sluta ögonen för ett tag. När passagerarna kliver ut bilen i mörkret, aktiveras en mini-drönare, en följeslagare som lyser upp gångväg med en ficklampa för ökad säkerhet.

Plats, form, funktion – interiören

Audi Aicon har dörrar som öppnar upp mot motsatt håll. Det finns ingen B-stolpe. Den ljusa interiören förstärker det rymliga intrycket och avsaknaden av ratt och en klassisk instrumentbräda ger en känsla av öppenhet och bredd. Den rymliga känslan understryks ytterligare av de stora glasytorna, det transparenta taket och den låga sidolinjen.
Audi Aicon har 2+2-säten, som är utformade för maximal komfort och optimalt utrymme och kan skjutas upp till 50 cm bak- och framåt mellan det främre och bakre positionerna. Sätena glider inte på skenor utan på en plattform som kan flyttas i längsled och på vilken passagerarna fötterna vilar. Plattformens höjd är ställbar så att den kan användas för att vila benen. Sätena kan även ställas steglöst för en bekväm arbets- eller viloposition. Utformningen av sätena är en tolkning av en klassisk loungestol med klädda ytor och välvda ryggstöd. Det finns även gott om bagageutrymme, totalt 660 liter, tack vare den platsbesparande eldriften. Aicon har även ett stort antal förvaringsfack.

Digital interiör

Audi Aicon är en exempel på det paradigmskiftet som det pratas om i bilvärlden. Det räcker med ett ögonkast för att inse att alla reglage och skärmar saknas. Varken ratt, pedaler, knappar eller instrumenten. Istället lugna rena ytor och en mittdisplay under vindrutan. Så snart passagerarna stiger in blir interiören levande. Den främre skärmen lyser upp med en välkomsthälsning. PIA, den Personliga Informations Assistenten känner igen passageraren genom dennes telefon och aktiverar de personliga inställningarna av exempelvis klimatanläggning, stolsinställning och infotainmentsystem. Navigationssystemet väntar in en destinationsinställning och alla tillgängliga kommunikationskanaler är uppkopplade.
Nytt är reglagen som kan flyttas runt i den omgivande dörrpanelen. Beroende på stolarnas position, som kan flyttas upp till 50 centimeter, finns ergonomiskt perfekt placerade touch displayer i den digitaliserade omgivningen. Handen hittar instinktivt de touch-känsliga reglagen. Passagerarna kan ställa in de viktigaste inställningarna genom att trycka med fingertopparna, utan att behöva sätta sig upp eller luta sig framåt. PIA är ofta ett steg före passagerarna och erbjuder tjänster innan de aktivt valts.
Det finns flera olika sätt att interagera med bilen. Vid sidan av den haptiska och manuella finns även röststyrning och s.k. eye-tracking, där sensorer följer vart passagerarna tittar. Helautbudet av tjänster som erbjuds i modern kommunikation finns tillgängligt i Audi Aicon. Resenärer kan koppla av och titta på en film eller surfa på webben. Ett annat alternativ är videokonferenser liksom sociala media. Beroende på sätesposition kan passagerarna använda den stora främre skärmen, eller en virtuell head-up display som visas ovanför i vindrutan. Soltaket i glas kan blockera solljuset om så önskas. Graden av transparens förändras i takt med att spänningen ändras.
Audi Aicon öppnar upp för en ny värld av mobilitet för sina passagerare. Befriad från sina uppgifter som förare kan de välja hur de vill använda sin tid i tiden. Arbeta, kommunicera eller helt enkelt bara koppla av eller ta en tupplur. Allt är möjligt medan bilen hittar vägen själv och kör autonomt och säkert.

Drivlina och chassi optimerat för längre sträckor

Redan formgivningen av Audi Aicon avslöjar att det är en bil för framtiden. Detsamma gäller tekniken i bilen. Den utgår från en trafiksituation där autonoma bilar är självklara på alla gator. Trafikanterna är uppkopplade till varandra och der omgivning. Det betyder också att trafiken kommer att bli mindre stressig och flyta mer effektivt än vi kan föreställa oss. Olyckor tillhör det förflutna tack vare de mycket avancerade sensorsystemen och uppkoppling. Passagerarna kommer därför inte längre behöva ett klassiskt bältessystem. De kommer även att uppleva ett en fysisk känsla av frihet under sin resa som 2017 fortfarande upplevs som visionär.
Drivlinan och hela bilen är anpassad för den nya mobiliteten. Effektiv eldrift garanterar en dynamiska upplevelse. Totalt fyra elmotorer är placerade fram och bak, med solida batterier som kan lagra betydligt mer energi än litium-jon batterier. De fyra elmotorerna levererar totalt 260 kW och 550 newtonmeter och driver var sitt hjul, vilket möjliggör elektroniskt styrd variabel quattro fyrhjulsdrift. Maximal acceleration spelar mindre roll än maximal effektivitet och därmed även räckvidd. Lättviktskonstruktionen i multimaterial och optimerat luftmotstånd hjälper även till så att Audi Aicon når en räckvidd på mer än 80 mil på en laddning.
Även laddtiden har förkortats till ett minimum. Tack vare högvoltssystem med 800 volt, kan batteriet i Aicon laddas till 80 procent på mindre än 30 minuter. Bilen är även utrustad med en enhet för induktiv trådlös laddning. Aicon klarar att hantera laddningen utan förare. Inom en AI Zone, kan den själv köra fram till en laddstation och ladda sitt batteri utan mänsklig inblandning.
Som en äkta quattro, kan Aicon köra autonomt och nå fram till sin slutdestination säkert och oberoende av väder eller vägförhållanden. Hjulupphängningen är konstruerad för maximal komfort. Luftfjädring och dämparreglering jämnar ut alla ojämnheter i vägen. Eldrivna ställdon på alla fyra hjulen motverkar aktivt karosskrängning, vare sig det gäller vid kurvtagning, acceleration eller inbromsning. Som fullt aktivt fjädringssystem optimerar det även kvaliteterna i den adaptiva luftfjädringen. Audi Aicon bokstavligen glider över större potthål.
Aicon bromsar primärt genom energiåtervinning och laddar därmed batterierna. Bromsskivorna är flyttade från hjulen till en plats nära drivlinan. Det förbättrar aerodynamiken i hjulen eftersom de inte längre behövs någon luftkylning, vilket alltid är förenat med turbulens. En annan effekt är sänkningen av den ofjädrade massan.
Axlarna och drivenheterna i Audi Aicon är symmetriska, dvs identiska fram och bak. Mekaniska delar så som ratthydraulik har tagits bort. Bilen är därför utrustad med ett komplett fyrhjulsstyrningssystem utan att kompromissa med den tillgängliga ytan och passagerarnas utrymme. En positiv praktisk effekt i Audi Aicon: Trots dess långa hjulbas på nära 3,47 meter, är bilen extremt agil tack vare sina två styrande axlar – vändradien är bara 8,50 meter vilket gör Audi Aicon passande för citytrafik. .
Audi Aicon är väl förberedd för sin primära uppgift: att erbjuda maximal komfort, kommunikation och frihet för passagerarna under en längre resa. Den kombinerar autonom körning i urban trafik och på motorvägen med en helt ny räckvidd för en eldriven bil.

Läs här för mer information >>>

Kvalitetspolicy

Wahlstedts Bil AB marknadsför och erbjuder produkter och tjänster för mobilitet som står för tradition, nytänkande och kvalitet. 

Vi har som målsättning att utveckla och bibehålla kvaliteten på en sådan nivå att den av kunder, leverantörer och andra intressenter uppfattas som marknadens bästa.
 

Detta uppnår vi genom att:
 

- Leverera en skräddarsydd lösning i rätt tid, och därigenom möter kundens förväntningar samtidigt som vi ständigt utvecklar och förbättrar våra tjänster och anpassar dem för att upprätthålla hög kvalité. 
- Utveckla medarbetarnas kompetens och engagemang för att säkerställa hög kvalitetsmedvetenhet och förmåga att se ett helhetsperspektiv. 
- Säkerställa att mandat och befogenheter tillsammans med ansvar delegeras ut på ett anpassat sätt till den enskilde medarbetaren, så att denne kan ta ett personligt ansvar för utförda arbeten och tjänster.  
- Fortlöpande förbättra våra processer genom att utarbeta konkreta mål och handlingsplaner samt regelbundet följa upp verksamheten. 
- Ställa relevanta kvalitetskrav på våra leverantörer.
- Följa gällande lag- och standardkrav som gäller för verksamheten och våra intressenter.

Motala 28 april 2022, Mauritz Wahlstedt, VD

VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala

Besöksadress: Vintergatan 16-17, 591 32 Motala  |  Postadress:  Box 234, 591 23 Motala  |  Tel: 0141-21 60 30  |  Fax: 0141-21 96 50  |  E-post: wahlstedtsbil@wahlstedtsbil.se
Vi reserverar oss  för ev. felskrivningar.