VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala
 

Audi ökar budgeten för e-mobilitet till 2025

Publicerad 2020-12-07, 15:47

Med investeringsplanen för de kommande fem åren påskyndar AUDI AG omvandlingen av företagets verksamhet mot uppkopplad och hållbar premiummobilitet. Med totalt ca 35 miljarder euro är investeringsnivån fortsatt hög, trots den rådande svåra ekonomiska situationen. Hälften av investeringarna, ca 17 miljarder euro, allokeras till framtida teknik. Liksom Volkswagen-koncernen som helhet, ökar Audi investeringarna i elektromobilitet. Premiumtillverkaren har öronmärkt ca 15 miljarder för området och understryker därmed vikten av den elektriska färdplanen. Det nödvändiga finansiella utrymmet skapas genom synergier inom koncernen, både genom plattformstrategi för elbilar och inom mjukvaruutveckling. Lägre fasta kostnader, en optimerad produktportfölj och besparingar inom icke fordonsanknytna områden bidrar till den finansiella soliditeten.

”Med investeringsplanen stärker vi Audi inför omställningen av kärnverksamheten. Styrelsens och ledningens mål är teknikledarskap inom elektrisk och uppkopplad körning. Vi förser därför Audi med den nödvändiga kraften“, säger Herbert Diess, styrelseordförande för AUDI AG.
”De beslutade investeringarna för att stärka Audis framtidsområden inom elektrifiering, hybridteknik och digitalisering är enormt viktiga i omställningen. De säkrar teknikledarskap för koncernen. Det kommer oss tillgodo i många projekt och i kvalificerade arbetsplatser. Audis produktionsorter i Neckarsulm och Ingolstadt kommer att få långsiktiga fördelar av detta. Det är avgörande för oss som arbetstagarrepresentanter“, betonar Peter Mosch, viceordförande i styrelsen och ordförande för företagsrådet i AUDI AG.

Elektrifiering och hybridisering

Från 2021 till 2025 planerar AUDI AG investeringar i forskning- och utveckling samt fasta tillgångar på totalt ca 35 miljarder euro. Ca 17 miljarder av dessa öronmärks för fordonsprojekt och innovativ fordonsteknik för att fortsätta ladda märkets devis „Vorsprung durch Technik“.
De totala utvecklingskostnaderna räknar in omfattande koncernsynergier som t.ex. märkesövergripande utveckling och implementeringen av elbilsplattformar. Audi utvecklar därför elbilsplattformen PPE (Premium Platform Electric) tillsammans med Porsche och nyttjar samtidigt koncernens MEB-plattform. Fokus för investeringarna 2021 till 2025 ligger på genomförande av Färdplan E med en omfattande produktoffensiv av helt eldrivna modeller och hybrider. Enbart för elektrifieringen planeras ca 15 miljarder euro – över 40 procent av totalinvesteringarna, varav ca 10 miljarder går till elmobilitet och ca 5 miljarder till hybridisering. Fram till 2025 utökar AUDI AG portföljen med ca laddbara 30 modeller, varav ca 20 helt eldrivna.

Digitalisering och Car.Software

Även inom digitalisering drar Audi fördel av samarbetet inom koncernen och kommer att utnyttja konkurrensfördelen ännu mer effektivt. Markus Duesmann, VD för AUDI AG, tar över som ordförande för mjukvarutveckling inom den s.k. Car.Software-organisationen med märkenas samlade expertis. Som ett resultat kommer koncernens egen programvaruenhet skapa ett enhetligt system med basfunktioner för alla koncernmärken. Ansvarsområdet omfattar även vidareutvecklingen av funktioner för automatiserad körning.
„Vår investeringsplan talar ett tydligt språk: Vi kompromissar inte när det gäller produktinnehåll och ger högsta prioritet till investeringar i elektromobilitet och mjukvaruutveckling, säger Markus Duesmann, VD för AUDI AG. „Den konsekventa fokuseringen på koncernsynergier inom dessa centrala framtidsområden är en viktig nyckel till framgång“.

Omställningsplan och Audi.Zukunft

Tack vare en optimering och effektivisering av produktportföljen, med en minskad kompexitet i de interna processerna och sänkta fasta kostnaderna står Audi finansiellt rustade. Substantiella effektivitetsvinster kommer från Audis Transformationsplan (ATP) och Audi.Zukunft. Enbart ATP har sedan programstarten för tre år sedan frigjort 6,5 miljarder euro. Trots de utmanande förhållanden på grund av Corona-pandemin i år har AUDI AG siktet inställt på att nå ca totalt 15 miljarder euro till 2022 genom programmet. Överenskommelsen Audi.Zukunft skapar därutöver basen för en stark marknadspositionering för AUDI AG, säkrade arbetsplatser och lönsamma produktionsorter. Med de planerade investeringarna förblir de tyska produktionsorterna konkurrenskraftiga och välpositionerade för framtiden.
Arno Antlitz, chef för Finance och Legal affairs i ledningsgruppen för AUDI AG, säger “Med Audi Transformation Plan och Audi.Zukunft gör vi företaget rustat för framtiden. Båda programmen säkerställer vår finansiella bas för fortsatta investeringar i framtida teknik och står därför för ett avgörande bidrag till transformationen av bilindustrin.”
Kvalitetspolicy

Wahlstedts Bil AB marknadsför och erbjuder produkter och tjänster för mobilitet som står för tradition, nytänkande och kvalitet. 

Vi har som målsättning att utveckla och bibehålla kvaliteten på en sådan nivå att den av kunder, leverantörer och andra intressenter uppfattas som marknadens bästa.
 

Detta uppnår vi genom att:
 

- Leverera en skräddarsydd lösning i rätt tid, och därigenom möter kundens förväntningar samtidigt som vi ständigt utvecklar och förbättrar våra tjänster och anpassar dem för att upprätthålla hög kvalité. 
- Utveckla medarbetarnas kompetens och engagemang för att säkerställa hög kvalitetsmedvetenhet och förmåga att se ett helhetsperspektiv. 
- Säkerställa att mandat och befogenheter tillsammans med ansvar delegeras ut på ett anpassat sätt till den enskilde medarbetaren, så att denne kan ta ett personligt ansvar för utförda arbeten och tjänster.  
- Fortlöpande förbättra våra processer genom att utarbeta konkreta mål och handlingsplaner samt regelbundet följa upp verksamheten. 
- Ställa relevanta kvalitetskrav på våra leverantörer.
- Följa gällande lag- och standardkrav som gäller för verksamheten och våra intressenter.

Motala 28 april 2022, Mauritz Wahlstedt, VD

VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala

Besöksadress: Vintergatan 16-17, 591 32 Motala  |  Postadress:  Box 234, 591 23 Motala  |  Tel: 0141-21 60 30  |  Fax: 0141-21 96 50  |  E-post: wahlstedtsbil@wahlstedtsbil.se
Vi reserverar oss  för ev. felskrivningar.