VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala
 

Produktionsstart för eldrivna Audi Q4 e-tron

Publicerad 2021-04-06, 09:20

Audi går tillbaka till sina rötter. Produktionen av Audi Q4 e-tron har nu startat i Zwickau, själva födelseorten för det tyska märket. Modellen är Audis första helt eldrivna suv som tillverkas i Tyskland och det sker CO2-neutralt redan från början. Audi Q4 e-tron byggs på Volkswagen-koncernens modulära elbilsplattform (MEB), en mångsidig och flexibel arkitektur som är utvecklad för en mängd eldrivna modeller med stora synergier.

  • Audi Q4 e-tron tillverkas i tyska Zwickau där Audi-märket grundades.
  • MEB-plattformen skapar synergier och stora utrymmesfördelar
  • CO2-neutral produktion även i Zwickau
  • Elbilsoffensiv med 20 helt eldrivna modeller till 2025
  • Elbilsproduktion i Ingolstadt under 2022
Vid flermärkesanläggningen i Zwickau kommer Audi Q4 e-tron rulla av samma produktionslina som Volkswagen ID.4. Här tillverkas den kompakta elbilen som, tack vare MEB-arkitekturen, erbjuder utrymmen som i en betydligt större bil. Vid sidan av sina kollegor från Volkswagen har över hundra Audi-experter förberett produktionsstarten – alltifrån produktionsplanering till kvalitetssäkring och teknisk utveckling. Pressverktygen för att tillverka karossdelar kommer från Audis egen verktygstillverkning. Med sin uttrycksfulla design bjuder Audi Q4 e-tron på stora utmaningar när det kommer till precision och perfektion i karossen. Audis verktygsmakare från Ingolstadt och Neckarsulm var därför involverade redan från de första utvecklingsstegen. Processen för att testa pressverktygen, som väger många ton, genomfördes även i Audis egna anläggningar.
Peter Kössler, chef för Produktion- och Logistik i AUDI AG:s ledningsgrupp: “Samarbetet mellan märkena i Zwickau visar än en gång på den stora potentialen för synergier inom Volkswagen-koncernen. Produktionsstarten för Audi Q4 e-tron kan tillskrivas det fantastiska teamarbetet mellan Volkswagen- och Audi-kollegor. Vår kompakta eldrivna SUV är utan tvekan en sann Audi som kommer övertyga våra kunder med sin höga kvalitet och användbarhet i vardagen.”
Produktionsort med anor
Zwickau och märket Audi har en lång gemensam tradition. Redan 1909 etablerades Audi här i samband med att märket föddes. Idag har Volkswagen-fabriken omvandlats till att enbart tillverka helt eldrivna modeller och är nu en integrerad del i koncernens elbilsoffensiv.
Elbilsoffensiv som accelererar
Audi Q4 e-tron kommer att ha världspremiär i mitten av april och lanseras i Europa i sommar. Audis elbilsoffensiv fortsätter därmed att accelerera. Fram till 2025 planerar Audi att lansera mer än 20 helt heldrivna modeller och samtidigt bredda programmet med laddhybrider. De två Audi-anläggningarna i Ingolstadt och Neckarsulm kommer också att ställas om för att tillverka helt eldrivna modeller.  Redan under 2022 rullar den första elbilen av monteringslinan i Ingolstadt. Modellen bygger på den nya PPE-plattformen (Premium Platform Electric) som Audi utvecklat tillsammans med Porsche.
Audi Q4 e-tron lanseras i det växande segmentet av kompakta suvar. För Audi-kunder innebär den ett prismässigt attraktivt insteg till eldriven premiummobilitet. Den kompakta suven erbjuder inte bara interiört utrymme motsvarande en större modell, utan även en digital förarmiljö med tillvalet augmented-reality head-up display som banbrytande i sitt segment.
Klimatneutral produktion i Zwickau
Produktionen av Q4 e-tron är klimatneutral redan från start. Zwickau-anläggningen täcker hela energibehovet genom att använda 100% förnybar energi och ett högeffektiv kraftvärmeverk. Audi fortsätter även arbetet med att sänka CO-utsläppen i hela värdekedjan. När Audi Q4 e-tron når slutet av livscykeln kommer batteriet att återanvändas i s.k. 2nd Life-koncept eller återvinnas för att användas som källa till råmaterial.
Kvalitetspolicy

Wahlstedts Bil AB marknadsför och erbjuder produkter och tjänster för mobilitet som står för tradition, nytänkande och kvalitet. 

Vi har som målsättning att utveckla och bibehålla kvaliteten på en sådan nivå att den av kunder, leverantörer och andra intressenter uppfattas som marknadens bästa.
 

Detta uppnår vi genom att:
 

- Leverera en skräddarsydd lösning i rätt tid, och därigenom möter kundens förväntningar samtidigt som vi ständigt utvecklar och förbättrar våra tjänster och anpassar dem för att upprätthålla hög kvalité. 
- Utveckla medarbetarnas kompetens och engagemang för att säkerställa hög kvalitetsmedvetenhet och förmåga att se ett helhetsperspektiv. 
- Säkerställa att mandat och befogenheter tillsammans med ansvar delegeras ut på ett anpassat sätt till den enskilde medarbetaren, så att denne kan ta ett personligt ansvar för utförda arbeten och tjänster.  
- Fortlöpande förbättra våra processer genom att utarbeta konkreta mål och handlingsplaner samt regelbundet följa upp verksamheten. 
- Ställa relevanta kvalitetskrav på våra leverantörer.
- Följa gällande lag- och standardkrav som gäller för verksamheten och våra intressenter.

Motala 28 april 2022, Mauritz Wahlstedt, VD

VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala

Besöksadress: Vintergatan 16-17, 591 32 Motala  |  Postadress:  Box 234, 591 23 Motala  |  Tel: 0141-21 60 30  |  Fax: 0141-21 96 50  |  E-post: wahlstedtsbil@wahlstedtsbil.se
Vi reserverar oss  för ev. felskrivningar.