VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala
 

Škoda förnyar stora delar av sin modellportfölj – Uppdatering av Kamiq samt helt nya Kodiaq...

Publicerad 2023-09-13, 11:10

Škoda förnyar stora delar av sin modellportfölj – Uppdatering av Kamiq samt helt nya Kodiaq och Superb

Škoda satsar stort på sitt modellprogram där flera av modellerna får nya utseenden och funktioner. Den omtyckta Kamiq genomgår en omfattande uppdatering nästa år, vilket innefattar en rad spännande uppgraderingar inom både design och prestanda. Samtidigt gör helt nya versioner av Superb och Kodiaq en förtäckt debut, båda med ökat utrymme och förhöjd komfort.
Nu får den populära kompakta SUV:en Kamiq en omfattande uppdatering, fyra år efter sin initiala lansering. Detta inkluderar en ny, sportig design för de slimmade strålkastarna samt en uppdaterad grill som ger bilen en mer självsäker framtoning. 
För att öka intrycket av bredd har luftintaget och den lackade fronten under grillen justerats och kompletterats med en silverfärgad diffusor som tillför extra skydd på bilens underdel. De skarpa designlinjerna både fram- och baktill förstärker den utmanande stilen ytterligare.
För att minska koldioxidutsläppen under tillverkningen ytterligare har användningen av hållbara material i Kamiq utökats. Sätesklädseln, golvmattorna och inredningen är nu tillverkade av återvunna material och förnybara råmaterial såsom fibrer av hampa och kenaf, en typ av hibiskusväxt, återfinns i dörrpaneler och takbeklädnad. 
En nyhet är att Kamiq för första gången kommer att erbjudas med full LED-matrixstrålkastare. Dessutom blir både en digital instrumentpanel (8 tum) och Škodas infotainment-display (8,5 tum) standard i samtliga utföranden. Motoralternativen inkluderar moderna TSI-bensinmotorer (från evo2-generationen) med effekter som sträcker sig från 95 till 150 hk.
Under det kommande året lanseras även den fjärde generationens Superb. Med fokus på ökad säkerhet och utrymme presenteras den klassiska Škoda-modellen på nytt. Genom att flytta växelspaken till ratten har man skapat mer utrymme i mittkonsolen, vilket resulterar i ökad förarkomfort och fler förvaringsalternativ. Den nya Superb-modellen är både längre och högre än sina föregångare, vilket bidrar till ökad höjd för samtliga passagerare samt större bagageutrymme. 
Säkerheten förblir en primär prioritet och inkluderar bland annat tio krockkuddar och flertalet assistanssystem. Bland de nya funktionerna finns Turn Assist, som varnar för potentiella kollisioner vid sidovägskorsningar och bromsar automatiskt. En annan nyhet är Crossroad Assist, som med hjälp av radar-sensorer i fronten varnar för korsande trafik när sikten är skymd. Parkeringsfunktionen Top View, som med hjälp av fyra kameror ger en 360-graders vy av bilens omgivning, har också fått förbättrad upplösning. 
Motorutbudet för nya Superb till den svenska marknaden omfattar initialt en kraftfull dieselmotor med fyrhjulsdrift samt en laddhybrid.
Under 2024 introduceras även den helt nya andra generationens Kodiaq. Modellen har genomgått en designuppdatering samt fått ökat utrymme, särskilt för passagerare på tredje raden i den sjusitsiga varianten, där den fria höjden ökar med 15 millimeter. Inredningen har även uppdaterats med en 12,9-tums touchdisplay och en välorganiserad mittkonsol.
Nya Kodiaq är utrustad med förbättrad säkerhetsutrustning, inklusive andra generationens full LED-matrixstrålkastare och mer avancerade assistanssystem. Både Emergency Assist och Traffic Jam Assist har förbättrats för att ytterligare stödja föraren i nödsituationer och vid trafikstockningar. En helt ny funktion (preliminärt tillgänglig från vecka 24, 2024) för Kodiaq ärRemote Park Assist, som möjliggör fjärrstyrd parkering genom en smartphone-app och Bluetooth. Detta är särskilt praktiskt vid trånga parkeringsplatser där föraren kan parkera bilen utan att behöva vara i den. 
I Sverige kommer nya Kodiaq att introduceras med en starkare dieselmotor med fyrhjulsdrift samt som laddhybrid med en batterikapacitet på 25,7 kWh, vilket ger en räckvidd på upp till 100 km enligt WLTP.
Škoda fortsätter också sin strävan för att bli koldioxidneutrala genom flera omfattande initiativ. Ett nyligen presenterat projekt från dotterbolaget ŠKO-ENERGO innebär att Škodas bilfabrik förser sig med ström och värme från hållbara källor, däribland nedbrytningsbart innehåll såsom träflis och pellets tillverkade av biprodukter från skogsindustrin. Detta initiativ förväntas kosta 141 miljoner euro och representerar ett betydande steg mot Škodas ambitiösa miljömål som sträcker sig över hela värdekedjan. Ombyggnadsprojektet förväntas påbörjas i början av 2024 och beräknas vara operativt inom tre år.
Lansering
Uppdaterade Kamiq har preliminär säljstart i december 2023 och lanseras i slutet av det första kvartalet i 2024. Nya Superb och Kodiaq har preliminär säljstart i början av nästa år och lanseras under försommaren 2024. Under hösten kommer Scala att utgå ur det svenska modellprogrammet och erbjuds för försäljning fram till slutet av oktober 2023.
Kvalitetspolicy

Wahlstedts Bil AB marknadsför och erbjuder produkter och tjänster för mobilitet som står för tradition, nytänkande och kvalitet. 

Vi har som målsättning att utveckla och bibehålla kvaliteten på en sådan nivå att den av kunder, leverantörer och andra intressenter uppfattas som marknadens bästa.
 

Detta uppnår vi genom att:
 

- Leverera en skräddarsydd lösning i rätt tid, och därigenom möter kundens förväntningar samtidigt som vi ständigt utvecklar och förbättrar våra tjänster och anpassar dem för att upprätthålla hög kvalité. 
- Utveckla medarbetarnas kompetens och engagemang för att säkerställa hög kvalitetsmedvetenhet och förmåga att se ett helhetsperspektiv. 
- Säkerställa att mandat och befogenheter tillsammans med ansvar delegeras ut på ett anpassat sätt till den enskilde medarbetaren, så att denne kan ta ett personligt ansvar för utförda arbeten och tjänster.  
- Fortlöpande förbättra våra processer genom att utarbeta konkreta mål och handlingsplaner samt regelbundet följa upp verksamheten. 
- Ställa relevanta kvalitetskrav på våra leverantörer.
- Följa gällande lag- och standardkrav som gäller för verksamheten och våra intressenter.

Motala 28 april 2022, Mauritz Wahlstedt, VD

VW AUDI SKODA VW Transportbilar bilar Wahlstedts Bil i Motala

Besöksadress: Vintergatan 16-17, 591 32 Motala  |  Postadress:  Box 234, 591 23 Motala  |  Tel: 0141-21 60 30  |  Fax: 0141-21 96 50  |  E-post: wahlstedtsbil@wahlstedtsbil.se
Vi reserverar oss  för ev. felskrivningar.